Strona GłównaPocztaBibliotekaIntranetKsiążka adresowa PL

Sztuczna inteligencja na uczelni i w biznesie. Podsumowanie konferencji

26.10.2023 Wydział
Wpis może zawierać nieaktualne dane.

Naukowcy, studenci i przedsiębiorcy spotkali się 25 października br. w Puławskim Parku Naukowo-Technologicznym, aby rozmawiać o sztucznej inteligencji w biznesie, ze szczególnym uwzględnieniem nowego kierunku uruchomionego w tym roku na Wydziale Zarządzania Politechniki Lubelskiej.

Uczestnicy zgodnie podkreślali, że korzystanie z AI może być kluczem do osiągnięcia konkurencyjnej przewagi na rynku. Systemy oparte na sztucznej inteligencji pozwalają na automatyzację procesów, analizę danych oraz dostarczanie bardziej spersonalizowanych usług klientom.

Nowy kierunek, nowe kompetencje

Dr Bartosz Przysucha, prodziekan ds. kształcenia Wydziału Zarządzania Politechniki Lubelskiej, podkreślił, że inwestowanie w edukację z zakresu sztucznej inteligencji jest kluczowe w obliczu narastającego znaczenia tej dziedziny. Wyraził przekonanie, że firmy coraz częściej sięgają po technologie uczenia maszynowego i AI, aby rozwiązywać złożone problemy i podejmować strategiczne decyzje. – Przedsiębiorcy poszukują technologii i narzędzi, które nie tylko generują wiedzę, lecz również ją optymalizują – dodał naukowiec.

W odpowiedzi na te wyzwania, Wydział Zarządzania Politechniki Lubelskiej wprowadził nowy kierunek studiów sztuczną inteligencję w biznesie. Prof. Marcin Gąsior, dziekan Wydziału Zarządzania, zaznaczył, że ten kierunek to reakcja na potrzeby rynku pracy oraz rozwój otoczenia społeczno-gospodarczego. – Naszym celem jest przygotowanie absolwentów do efektywnego wsparcia nowoczesnych przedsiębiorstw, które coraz częściej korzystają z technologii uczenia maszynowego i AI – mówił dziekan. więcej>>>

 

belka.jpg

fundusze.png

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020
"
PL2022 - Zintegrowany Program Rozwoju Politechniki LubelskiejPOWR.03.05.00-00-Z036/17